12 PROMETNIH PRAVILA ZA BICIKLISTE

Lijepi dani su se počeli redati kao doktorati na osječkom Ekonomskom fakultetu, zbog čega su mnogi od vas izvadili svoje bicikle iz spremišta, obrisali prašinu, podmazali lanac i napumpali gume kako bi bicikl bio spreman za vožnju. Ali jeste li vi spremni za vožnju biciklom? Jeste kurac. Zato sam ja ovdje da vam pomognem.

Kako sam veliki ljubitelj bicikliranja i u top 30 biciklista u svojoj zgradi, shvatio sam da posjedujem ogromnu količinu autoriteta koji mi daje za pravo da sastavim skup pravila o tome kako se ponašati kao biciklist u prometu i kako maksimalno uživati u toj plemenitoj disciplini. Zaboravite sve što mislite da ste znali o bicikliranju i prepustite se mom vodstvu.

1. Ponašanje na biciklističkim stazama

Kad se vozite po jednosmjernoj biciklističkoj stazi, nije u prednosti onaj tko se vozi ispravnim smjerom nego onaj tko jače urla “sad il’ nikad”. Onaj tko urla slabije, dužan je propustiti ovog drugog. Ako se vozite u nekoj stranoj zemlji, npr. Sloveniji ili Istri, treba vikati “ovo je za Hrvatsku!”. Za dodatnu prednost se preporuča na bicikl instalirati brodsku sirenu ili old school kazetofon iz kojeg trešti Ludacrisova “Move bitch, get out da way”.

2. U kakvoj obući biciklirati?

Naravno da je po vrućini svaki oblik zatvorene obuće automatski isključen. Zamislite da kao zadnji seljak biciklirate u čarapama i tenisicama i onda vam se oznoje noge. Ne dokle god kuca srce moje. Po ljeti je na biciklu najbolje nositi prozračnu obuću kao što su kroksice ili japanke. Za žene se posebno preporuča cipele na štiklu (Ali s otvorenim prstima!) jer ne samo da tako izgledaju elegantno, a to je kod bicikliranja najbitnije, nego mogu i tu štiklu zabiti u pedalu čime će imitirati profesionalne biciklističke cipele i dodatno dobiti na ubrzanju.

3. Treba li za bicikliranje kaciga?

Kacige su korisne samo za mekušce koji nemaju svoje mišljenje o ničemu ili ga mijenjaju kako vjetar puše. Čovjek koji ne odstupa od svojih stajališta, kojeg se ne može na ništa nagovoriti niti mu se išta dokazati jer je maksimalno tvrde glave, ne treba kacigu. Vjetar u kosi je ono što razlikuje alfe od beta.

4. Prigrlite tamu

Kad vidim bicikliste koji se po mraku voze osvijetljeni kao božićno drvce, smuči mi se. “Uuuuuu, vidi nas kako smo uočljivi. Auti nas vide s udaljenosti od 100 metara.” Egomanijaci željni pozornosti. Kužite, SVI moraju znati da su oni na cesti na svom bicikliću. Vožnja bicikla je kao volontiranje. Ako imate potrebu da vas svi živi vide, je l’ to onda radite zbog sebe ili zbog drugih? Istinski ljubitelji bicikliranja su skromni, nezamjetni i nemaju nikakvu potrebu isticati se u mraku.

5. Multitasking na biciklu?

Apsolutno. Živimo u brzim vremenima i ponekad nemamo taj luksuz da se fokusiramo na samo jednu stvar. Zato inteligentni biciklisti koji cijene svoje vrijeme tijekom bicikliranja odrade doručak i na mobitelu se svađaju s rodbinom oko ostavinske rasprave. Ako dobijete notifikaciju da je vaš frend objavio novi story na Instagramu, pogledajte ga iste sekunde, bez obzira na to što ste na biciklu. Možda je pitanje života i smrti. Najveći majstori poput mene redefiniraju granice mogućeg pa tijekom vožnje stignu preko mobitela natipkati “12 prometnih pravila za bicikliste”. Ali to je već za napredne bicikliste.

6. Budite čovjek iz sjene

Po vrućinama se uvijek treba voziti u sjeni kad god je moguće. Ako to niste i sami znali, onda mi vas je žao. Međutim, što učiniti ako se vozite po gradskoj ili međugradskoj cesti, a sjena je samo na lijevoj strani kojom je kao zabranjeno voziti? Po meni briga za zdravlje nadilazi prometna pravila te stoga smatram da biciklisti imaju svako pravo voziti se po suprotnoj strani ceste kako bi se zaštitili od UV zraka. Ako vam u susret dolazi auto i krene trubiti, podsjetite se 1. pravila.

7. Pločnik nije samo za pješake

Ako ste odabrali voziti se po pločniku na kojem nema biciklističke staze, ponašajte se kao da ste na kolniku, jer kolnik je tamo gdje je srce. Vozite se koliko god brzo možete, urlajte “sad il’ nikad” kako bi se pješaci razmaknuli (vidi 1. pravilo), zvonite, mašite rukama i agresivno raspravljajte sa svim dušmanima koji se usude prigovoriti. Jeste li znali da nije u pravu onaj čije se mišljenje poklapa s činjenicama, nego onaj tko je najviše uvjeren da je u pravu?

8. Vjerujte svom srcu i intuiciji

Sasvim je u redu da ne znate prometna pravila jer nikad niste išli u autoškolu ili ste položili vozački prije 20 godina, a to je ujedno bio i zadnji put kad ste bili za volanom. Prometna pravila su ionako predviđena za automobile. Kad ulazite u raskršće, slušajte vaše srce jer ono nikad ne laže. Ako vi nećete vjerovati samom sebi, kako će onda drugi? Pravilo desne strane poštujte samo ako ste desničari. Što se tiče ulaska u kružni tok, pogledajte 1. pravilo.

9. Kolnik je vaše igralište

Nemojte davati signale rukom za skretanje kako vozači iza vas ne bi pomislili da ih provocirate. Ne provjeravajte mrtvi kut kad zaobilazite šaht jer ako gledate unazad, znači da ne vidite naprijed. Ako se približavate semaforu na kojem je crveno a baš ste se onak dobro zalaufali, slobodno prođite kroz crveno jer nema ništa gore nego kad biciklist uhvati super brzinu, a onda se upali crveno. Točno osjetite koliko je u tom slučaju neprirodno stati.

10. Priprema za duže rute

Na dužim rutama se osjeti svaki gram tereta. Stvari poput vode, hrane, novca, rezervne zračnice i pumpe samo povećavaju količinu napora koji morate uložiti na svom epskom putovanju od Zagreba do Samobora. Kad se oslobodite materijalnih dobara, vaš duh će biti snažniji, a vaš bicikl brži. Jeste li znali da samo jedan “YOLO” uzvik može zamijeniti i do pola litre vode i 500 kalorija hrane?

11. Odbacite mainstream

Tko je gradska vlast da vama određuje kako ćete se vi kretati? Imate svako pravo voziti se jednosmjernom ulicom u kontra smjeru ako ćete time uštedjeti 10-ak ili više sekundi ili kad se želite osjetiti živim. Živimo samo onda kad smo kontra sistema. Posebno se preporučuje spuštanje sa Sljemena u kontra smjeru jer je neopisiv doživljaj kad se pri brzini od 55 na sat mimoilazite s autom koji ni ne sluti da postoje takvi heroji koji pružaju otpor diktaturi. I u takvim situacijama će se 1. pravilo pokazati ključnim.

12. Grupna vožnja

Ako se vozite u grupi s tri ili više biciklista, nikad se ne vozite jedan iza drugog jer tako izgledate kao papci. Pravi biciklisti se voze usporedo i zauzimaju cijelu cestu i to obje strane. Razmislite malo. Što izgleda više bad ass? Biciklisti koji ulaze u neko mjesto jedan iza drugog k’o zadnji luzeri, ili biciklisti koji u ulaze u mjesto kao osvajači, rašireni preko cijele ceste, a iza njih kolona od 40 vozila koja luđački trubi?

*S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem je potrebno na detergente za rublje staviti upozorenje da nisu za oralnu upotrebu, osjećam se dužnim napomenuti da je ovo satira koja se ni kojem slučaju ne bi trebala shvati ozbiljno.

1 Comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s