Recept za tradicionalnu goveđu juhu s rezancima

S obzirom na to da sam neki dan po drugi put u životu skuhao tradicionalnu goveđu juhu, odlučio sam svoje znanje i iskustvo podijeliti sa svima koji žele naučiti kako skuhati točno onakvu tradicionalnu goveđu juhu s rezancima kakvu kuha vaša mama. Ili tata. Ipak je ovo 2021. Ovo je idealan recept za ljude koji nemaju pojma o kuhanju i svaki korak im treba detaljno objasniti.

Još otkad sam kao tinejdžer otkrio sve pozitivne strane alkohola, naučio sam cijeniti i tradicionalnu goveđu juhu s rezancima. Bila je savršena za one dane kad se noć prije napijete k’o živina jer imate samokontrolu 5-godišnjeg djeteta u dućanu sa slatkišima i onda se u nedjelju u 1 popodne iskipate iz kreveta i sve što želite je umrijeti. I možda čašu vode. I zaklinjete se svim bogovima, od Sumera pa do danas, da više nećete piti.

Ali onda bi do mene iz kuhinje došao miris tradicionalne goveđe juhe s rezancima i u meni se opet rodila želja za životom. Poput moje bake koja bi ponekad inhalirala čaj od kamilice kako bi si ublažila simptome bronhitisa i nakon toga postala Superbaka, tako bih i ja osjetio kako mi se vraća snaga čim bih se sjeo ispred tanjura kipuće tradicionalne goveđe juhe s rezancima i inhalirao njene pare. Točno u tim trenucima bih postao svjestan da ću iduće subote ponovno pretjerati s alkoholom.

Tradicionalna goveđa juha s rezancima je idealno jelo za štovatelje monorajgnlizma jer zahtijeva samo jednu rajnglu, a i prilično ju je jednostavno za napraviti, što je dobra vijest za sve one koji je moraju skuhati sami sebi a još uvijek su mamurni od sinoćnje pijanke.

ZA KUHANJE TRADICIONALNE GOVEĐE JUHE S REZANCIMA POTREBNO JE SLJEDEĆE:

Funkcionalni štednjak.

Ne mora nužno biti štednjak. Može biti i obično kuhalo kakvo možete naći u studentskim sobama. Naravno, ako imate uvjete, možete zapaliti i logorsku vatru i samo objesiti rajnglu iznad. Što god koristili, mora biti u funkcionalnom stanju.

Funkcionalna rajngla prikladne veličine.

Ok, čini mi se da sam već previše puta upotrijebio riječ “funkcionalan” u ovom ili onom obliku tako da od sada više neću koristiti tu riječ kako vam ne bih postao naporan jer znam da nitko ne voli kad previše puta u tekstu pročita jednu te istu frazu. Ne bih htio da zbog toga odustanete od ovog recepta za tradicionalnu goveđu juhu s rezancima.

Treba vam još:

Poklopac koji nije niti premali niti preveliki za lonac koji ste si izabrali. Ako se u vašem domu nijedan poklopac ne slaže s nijednim loncem, onda se zapitajte ide li vaš život u dobrom smjeru. Spoiler: Ne ide.

Prikladna količina pitke vode.

Komplet namirnica i začina koje obično idu u tradicionalnu goveđu juhu s rezancima. Smatram da nije potrebno dodatno pojašnjavati što je u tom kompletu. Nešto možete valjda i sami zaključiti. Vjerujte svojoj intuiciji.

I na kraju, dakako, puno ljubavi. Hahaha, šalim se. Psihopati i sociopati itekako mogu skuhati vrhunsku tradicionalnu goveđu juhu s rezancima. Nemojte me pitati kako znam.

Priprema:

Pripremite namirnice i stavite ih u rajnglu s hladnom vodom. Naravno, neke od namirnica idu u rajnglu tek pred kraj kuhanja. I u ovom slučaju očekujem da vjerujete svojoj intuiciji.

Rajnglu poklopite i čekajte da voda zakipi. Nakon što zakipi, plin smanjite na minimum i pustite da se lagano krčka.

Koliko dugo se mora krčkati? Pa sve dok ne dobije ona prepoznatljivi okus i miris tradicionalne goveđe juhe s rezancima. To je valjda jasno.

U izuzetno dugačkom vremenskom periodu krčkanja, vi zapravo nemate što za raditi. Možda će vam pasti na pamet da radite nešto drugo po kući ili da prčkate po mobitelu.

Međutim, iz mog opsežnog iskustva, oba puta kad sam kuhao tradicionalnu goveđu juhu s rezancima, stajao bih nepomično pored štednjaka i gledao u prazno sve dok ne bi bila skuhana. Svaki put bi ispala savršena, tako da i vama preporučujem tu tehniku.

Negativna strana te tehnike je što vam se tada počnu javljati svakojake misli i sumnje zbog čega postoji određena šansa da ostavite obitelj i posao i preselite se u umjetničku koloniju u sklopu Instituta Sacatar u Brazilu.

Možda se i odlučite na nešto bitno radikalnije, kao npr. stanjivanje obrva. To vam je tako. Da bi tradicionalna goveđa juha s rezancima ispala dobro, potrebna je žrtva.

Jedna od najbitnijih stvari je znati kad i koliko posoliti tradicionalnu goveđu juhu s rezancima. To je dosta kontroverzna tema jer postoje dvije suprotstavljene škole mišljenja. Jedni kažu da treba početi soliti negdje u sredini kuhanja pa po potrebi dosoljavati, a drugi da se soli samo jednom, pred sam kraj kuhanja.

Planiram na tu temu napisati serijal od 40 članaka koji će detaljno objasniti kad i koliko posoliti. Bez tog serijala vam je ovaj recept zapravo beskoristan jer ako je tradicionalna goveđa juha s rezancima nepravilno posoljena, možete je slobodno izliti u zahod.

Ako ima nekih nejasnoća, slobodno mi se javite. Dobar tek!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s