Nova vrsta prevaranata hara gradom

U dobra stara vremena, ako bi vam na ulici netko prišao i tražio vas novac ili vam pokušao prodati nešto, uvijek vam je kroz glavu prošla pomisao “ovaj me hoće smuljati”.

Možda bi mu povjerovali, možda ne bi, ali uvijek ste znali da postoji mogućnost da se radi o prevarantu ove ili one vrste. Imali ste neku dozu skepse.

Osim, naravno, ako niste jedni od onih koji vjeruju u tablete za povećanje penisa ili u altruistične nigerijske prinčeve koji iz čista mira žele nekome u Hrvatskoj poslati milijune dolara.

Bilo je i stvarno poštenih prevaranata koji bi otvoreno rekli “gle buraz, moje je da ti pokušam prodati priču i da te oženim za koju kunu, a na tebi je hoćeš li kupiti tu priču ili ne”. Točno se znalo tko ima koju ulogu u društvu. Bila su neka nevinija vremena.

Međutim, ova vrsta prevaranata na koje vas želim upozoriti je toliko perfidna i dijabolična da vam na kraj pameti nije da uopće imate posla s njima sve dok ne postane prekasno. Ono što je najgore, ciljaju na one najranjivije skupine društva. Zato i pišem ovaj tekst jer ne želim da vam se dogodi ono što se meni dogodilo.

Jedan dan sam sjedio u lokalnom kafiću i taman ispijao svoju 5. pivu. Moglo je biti negdje oko pola 11 ujutro. Zbog toga sam spadao u najranjiviju skupinu društva pa nije ni čudo da su se okomili na mene.

U moju obranu, ispijao sam 5. pivu jer me gazda častio s njom iz zahvalnosti što nisam naručio kavu jer mu je već bila muka od kuhanja kave. Prve četiri sam popio jer mi je bio gušt gledati zgražanje na licima dvije starije gospođe koje su sjedile za stolom pored mene i tračale valjda svaku osobu koju su ikada upoznale.

Odjednom mi priđe neki frajer i kaže da mu se sviđa to što sam drugačiji od drugih i što se ne bojim to pokazati. Točno takva hrabrost je potrebna za ulaganje u startup koji je pokrenuo njegov brat. Riječ je o proizvodnji šumećih tableta za povećanje penisa.

Uvjeti su bili vrlo primamljivi:

Koliko god novaca uložim, u roku tjedan dana mi se vrati deseterostruko. Jedini problem je u tome što se novac mora uložiti u idućih 30 minuta zbog velikog interesa drugih ulagača. Ovog čovjeka je bilo strah da bih mogao ostati bez prilike za zaradu ako ne reagiram odmah.

Stvarno sam htio uložiti ali zbog toga bih morao do bankomata a nisam htio ostaviti pivu bez nadzora.

Čovjek je predložio da odem do bankomata i podignem maksimalni iznos a on će mi za to vrijeme pričuvati pivu.

E tu su mi stvari već postale malo sumnjive. Da potpunom strancu prepustim da mi čuva pivu dok sam ja na bankomatu? Ne bi išlo.

“Zar ti misliš da samo zato što sam lagano pijan ne vidim što se ovdje događa?! Zašto ne bi TI s mojom karticom otišao na bankomat i podignuo novce a ja ću ostati ovdje sa svojom pivom?”

Ako sam pripit, nisam glup.

Frajer ode s mojom karticom i pinom, ja nastavim pijuckati pivu, a ove dvije žene pored mene melju li ga melju i svako malo pogledavaju prema meni. Nisam mogao ne čuti o čemu su pričale.

Taman su otračale cijeli kvart od jedne žene, kad krene druga sa svojom pričom:

“A slušaj ovu sapunicu koja je započela prije par godina. Susjedov mali se viđao s nekom curom i ona je zatrudnjela. Problem je nastao kad mu je priznala da nije sigurna je l’ njegovo ili od njegovog brata jer se viđala s obojicom a da oni toga uopće nisu bili svjesni. Zamisli ti tu malu, a?

Govorilo se da voli obojicu i da se hoće udati za oca svog djeteta, tko god to bio. Jedan brat je rekao da će je oženiti ako je njegovo, drugi je rekao da ne želi čuti ni za nju ni za dijete, bez obzira na to tko je otac.

A to vam je inače bogata familija i možete zamisliti kakva je bila reakcija roditelja te braće. Da im takva žena uđe pod krov pa da im se dočepa nasljedstva. Užas!

I tako je ta cura išla na utvrđivanje očinstva i nećete vjerovati što se dogodilo. Ovo niste vidjeli ni u najluđim sapunicama. Ali mogli bi mi sad dalje jer moram kuhati ručak pa ćemo pričati usput.”

Skočim sa stolca.

“Alo! Kud ćete, gospođe?! Pa tko je otac od njih dvojice? Je l’ bila svadba? Što su njihovi roditelji rekli?!

“Mladi gospon, nemamo mi više novaca za biti u kafiću tako da nam se stvarno ne da ostajati a priča je duga i komplicirana.”

“Ma ja ću vam platiti što god želite, samo ostanite da čujem priču do kraja! Konobar, daj gospođama što piju!”

“Pa dobro, možda bi mogle popiti po dva deci vina svaka. Dajte nam bocu najboljeg vina kojeg imate.”

Malo sam tu postao sumnjičav, ali rekoh, hajde, isplati se za dobru priču.

Vino dođe na stol, žene si potoče, a ova nastavi dalje:

“Uglavnom, ta cura je išla u kliniku za testiranje očinstva i ispalo je da je otac baš taj brat koji se želi oženiti i odgajati dijete s njom. I ništa, primili oni nju u kuću i nekako izgladili situaciju. Prođu dvije godine kad eto ti vraga. Navodni otac djeteta je išao na neke pretrage i slučajno saznao da je sterilan i da nema šanse da je ikada mogao postati otac!”

Ja šokiran!

“Ajme, pa što je onda zapravo onaj drugi otac ali je ona slagala zato što je taj drugi rekao da je neće ženiti?!”

“Možda. Nego, mi bi si sad i zapalile jednu pa ako bi nam mogao kupiti svakoj po dvije kutije cigareta, bile bi ti zahvalne. Ako želiš čuti kraj priče, dakako.”

Sa zadnjim parama im kupim cigarete i ova nastavi dalje.

“U familiji šok! Svi izvan sebe! I ništa, drugi brat je išao napraviti test i što mislite što se dogodilo?”

“Što?!”

“E, a mogao bi ti nama kupiti-“

“Gospođo, nemam više ni kune. Dajte mi recite ako Boga znate!”

“Daj onda ovaj ruksak što imaš!”

“Evo, samo mi recite!”

“Ni on nije bio otac!”

Pao sam sa stolca od iznenađenja.

“Nego?! Tko je onda?!”

“Daj jaknu!”

“Evo, samo nemojte otići!”

“Obitelj je unajmila privatne detektive koji su počeli razmatati klupko. Ispostavilo se da je pošto-poto htjela ući u tu familiju zbog njihovog bogatstva a to je mogla jedino tako da zatrudni s jednim od braće. Kako se to nije događalo ni s prvim ni s drugim, našla si je nekog trećeg frajera s kojim je onda zatrudnjela i lažirala nalaze očinstva kako bi ušla u familiju. Sad stvarno moramo ići. Pozdrav!

Pola sata nakon što su otišle mi je sinulo:

Pa ja sam njima dao sve što imam da bih saznao kraj priče koja vjerojatno nije ni istinita! Ali nisam se mogao kontrolirati! Bio sam bespomoćan!

Kasnije sam u grupi za potporu čuo svjedočanstva drugih ljudi koji su imali slično iskustvo kao i ja. Saznao sam da te dvije žene operiraju po kafićima diljem Zagreba. Malo po malo uvuku ljude u svoje tračeve sve dok žrtve ne postanu bespomoćne i dok nisu spremne dati sve što imaju kako bi čule kraj priče.

Ja sam još dobro i prošao. Neki su im davali i ključeve od auta. Zato pamet u glavu i sumnjajte u svakoga, a posebno u starije gospođe.

Onog čovjeka koji je otišao na bankomat s mojom karticom i dalje nema, ali valjda je bio ogroman red ispred bankomata pa ću pričekati još tjedan-dva prije nego počnem paničariti.

P.S.

Na slici je skica jedne od gospođa koju je prema mojim uputama napravio crtač fotorobota u policijskoj stanici. Pogledajte samo te oči. Čisto zlo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s