PREGLED TJEDNA EP. 11 (4.7.-10.7.2022.)

1. Dan kad je otišao Zdravko

Siguran sam da će svatko od nas zauvijek pamtiti gdje smo bili i što smo radili u trenutku kad smo čuli šokantnu vijest da je ministar Marić dao ostavku. Njegov prerani odlazak me podsjeća na situaciju koju sam davno proživio.

Bio sam na tulumu na kojem se pilo cijeli dan. Bila je užasna vrućina pa se posebna pozornost morala posvetiti hidraciji.

Frižideri s cugom su bili u zasebnoj prostoriji. Najbliže toj prostoriji je sjedio jedan Zdravko i nekako je njega zapalo da uvijek on ide u frižider po cugu. Zbog naše brige za hidracijom, Zdravko se često morao ustajati po cugu.

Povremeno smo ga pitali je l’ ima svega dosta i je l’ treba ići u dućan obnoviti zalihe jer smo bili u kući usred ničega i jedini dućan u blizini je radio do 20 h. A mi smo namjeravali piti cijelu noć.

Zdravko bi uvijek odgovorio da je stanje izvrsno i da nema razloga za brigu. Ako zafali, on će nam reći. Nastavili smo dalje s hidracijom i nismo više ni pitali za zalihe.

Točno u 20 h, Zdravko je iz vedra neba rekao da se iz osobnih razloga mora povući s tuluma. Sve je u redu, ali nešto mu je iskrsnulo i mora odmah otići.

Malo nas je to šokiralo, ali ajde, ako mora ići, mora ići. Pa možemo si i sami po cugu.

Kad je Zdravkov auto već nestao iza prvog zavoja, otišao sam do frižidera po novu pivu. Zajecao sam i pao na koljena. Frižideri su bilo prazni. Nije bilo kapi ničega, a više nije bilo moguće obnoviti zalihe.

Vratio sam se u prostoriju i ostalima priopćio devastirajuće vijesti. Nakon nekoliko sekundi nam je svima bilo jasno da je Zdravko bio jedino što nas je držalo zajedno. Nasukani bez alkohola i prepušteni okrutnom procesu triježnjenja, okrenuli smo se jedni na druge. Zavladali su kaos i anarhija.

2. HDZ-ova sramota

HDZ je toliko upropastio Hrvatsku da su čak i njegovi vlastiti članovi (Turković i sin d.o.o) spali na krađu željeza kako bi prehranili svoje familije. Ovo je zaista novo dno. Razumijem da je netko tko nije u HDZ-u siromašan i jedva spaja kraj s krajem. Ako nisi u stranci, krepaj. To mi se čini pravednim. Ali da se dugogodišnji i vjerni član HDZ-a nađe u poziciji da zajedno sa sinom u znoju lica svog mora krasti armaturu kako bi preživio? To nije Hrvatska u kojoj ja želim živjeti.

Zamišljam neki tajni stranački skup na kojem se članovi hvale s plijenom i svi na ekranu prikazuju milijunske transakcije koje su zamračili. Svi su u odijelima i kravati. Ispija se skupocjeni šampanjac iz kristalnih čaša. U pozadini gudački kvartet svira neki klasični kurac u C-molu. Sve je ful otmjeno.

I onda u prostoriju ulete tata i sin s hrpom armaturnih šipki na ramenima. U prljavim kombinezonima, musavih lica i prašnjave kose urlaju:
“Što kažete? Nije loše, a?”

Muzika utihne. Konobari se zaustave u mjestu. Članovi s gađenjem gledaju u tatu i sina. Njihova lica govore:

“Gdje vam je dostojanstvo?”

Pozitivna stvar u vezi svega toga je da Turković neće dobiti otkaz u državnoj kompaniji jer je krao izvan radnog vremena. Pravda uvijek pobjeđuje.

3. Tomislav Tolušić ukrao novce od krivih ljudi

Kad je imao 12 godina, mladi Tolušić je na jednom proštenju ušao u šator kod gatare koja mu je rekla da će ga prije ili kasnije vino doći glave. On je to shvatio kao upozorenje da se na feštama kloni vina i udara samo po pivi i žesticama. Nije ni slutio da je gatara mislila na to da će jednog dana na ilegalan način dobiti milijune za svoju vinariju i zbog toga završiti u Remetincu.

Ova priča je vjerodostojna jednako kao i njegova obrana i tvrdnja da nije ništa kriv. Pa vi sad vidite.

Nakon nekog vremena se čovjek mora zapitati otkud više svi ti silni ministri koji su ili uhapšeni ili dobili otkaz zbog potpune nesposobnosti u Vladi premijera koji je prije samo godinu i pol tvrdio:

“Ja zaista nakon ovog iskustva imam toliko istančane radare da mi je u tri sekunde jasno tko ima kakvu agendu.”

Možda mu je Turković i sin d.o.o. ukrao te istančane radare i podmetnuo mu primitivne radare, a da Plenković nije ni skužio?

4. “Toliko ste me zbunili sa svojim mjerenjem vremena da sam onda…”

Zastupnici iz stranke MOŽEMO, Urši Raukar-Gamulin, je nestao tekst s laptopa zbog čega je, dakako, ostala bez teksta za govornicom. Malo je sramotno da ne zna ni beknuti bez napisanog teksta jer se onda čovjek pita koliko je vremena promišljala o njemu i je li ga uopće sama napisala.

Gledao sam amaterske komičare koji su se snašli 10 puta bolje kad bi na bini zaboravili tekst. Nabaciš šalu na svoj račun o zaboravljivosti, zaurlaš “Komunjareeeee!” ili “Ustašeeeee!”, ovisno o političkom opredjeljenju, i kreneš dalje. Svakom se može dogoditi, samo je pitanje kako se snađeš kad se to dogodi. A ona se snašla gore od ministra Filipovića na semaforu.

Gdje su ona dobra stara vremena kad je Ivo Sanader grmio za govornicom? Taj nikad nije zapeo u govoru. Zašto svi političari nisu kao Sanader? On je govorio baš onako iz srca. Posebno 2007. kad se pun pravedničkog žara pitao:

“Pa gdje su ti HDZ-ovi lopovi? Zašto nisu u zatvoru? Nije valjda da ih nema?”

(Je l’ ovo jedan od najlošije ostarjelih citata u povijesti Hrvatske ili kaj?)

Šteta što ga više nema u politici. Što se uopće dogodilo s njim? A joj da…

5. Helikopter mater

Sanja Musić Milanović je poslala email jer se nije mogla pomiriti s činjenicom da će njen sin imati dvije četvorke za kraj i time isprovocirala jedno 350 članaka na tu temu, čime je mnogim novinarima stavila hranu na stol. Svaka joj čast.

Iz nekog moralno-etičkog aspekta, mislim da nije napravila ništa loše. Njeno pravo je da pošalje email i ukaže na propuste ako smatra da ih ima. Iako je meni suludo da mama učenika od 17 godina zna u tančine što je bilo u testu, koliko je test trajao i koje je gradivo bilo ispredavano, a koje nije. Tzv. “helicopter parenting” na najjače.

Da citiram tatu Milanovića:

“Da je meni to moja mama napravila, ja bih poludio, ali mama je mama.”

Pa ono, nije svaka mama takva i ne znam gdje bi stigli kad bi svaka mama slala email za svaku ocjenu s kojom se ne slaže. Kog boli kurac za dvije četvorke kad imaš pet iz svega ostalog? Čemu to forsiranje 5.0? Pogotovo na ovakav način kad ti mama šalje email za koji sad znaju svi tvoji frendovi. Momentalni gubitak uličnog rejtinga, a kao što svi znamo, to je puno bitnije od ocjena. Je l’ itko misli da će njegova budućnost patiti zbog dvije četvorke u trećem srednje?

Da sam ja bio u poziciji da moram odgovoriti na taj email, odgovorio bih:

“Njegove ocjene su dovoljne samo za četvorku, a vi bi htjeli da ima peticu? Jeste probali te ocjene narezati na tanje šnite? Ahahahahahahahaha!”

Vjerojatno bi me onda Milanović namamio s viškom hrane u Slovensku 9 i više me nitko nikad ne bi vidio.

6. Sotona preko glazbe želi zavesti mlada hrvatska srca

“Ovih dana Hrvatska, hrvatska uljudba i duh pod napadom su razvratne šund glazbe i buke. Ovakvi događaji nikada nisu slučajni, nego su namjerno u duhovnoj sferi poticani kako bi se promoviralo grijeh, pobunu i slabljenje hrvatske uljudbe temeljene na kršćanstvu, tj. na poslušnosti prema Bogu i Njegovim zakonima.”

Daj zamisli da ovo napišeš skroz ozbiljne face. Je, Soroš i Bill Gates su doveli KISS i Ultru u Hrvatsku kako bi uništili sve ono za što smo se borili od stoljeća sedmog jer su ljubomorni na činjenicu da od svih naroda Bog najviše voli Hrvate. Štanamrade! Vigilare uvijek budno stoji na braniku kršćanske civilizacije i svega onog što je Bogu milo. Htjeli mi to ili ne.

Sinoć je bio koncert KISS-a koji sam po sebi ne bi podigao ni približno toliko prašine da opskurni ultra-katolički portal “Pravo na život” i nešto manje opskurni, ali jednako poremećeni portal “Vigilare” nisu ustvrdili da je KISS sotonistički bend i zabrinuli se za nevine hrvatske duše. KISS je sotonistički bend jednako kao što je HDZ katolička stranka. Radi se o čistom marketingu.

Mentalitet takvih portala je zaostao negdje u srednjem vijeku. Sve što oni ne vole je ili sotonsko ili protuhrvatsko ili “neprirodno”. Možete biti 100% sigurni da bi prije 500 godina ta ekipa palila na lomači svakog tko sluša i čita “neprimjerene” stvari. Dok bi “neprimjerene” svećenike samo premjestili u drugu župu. Pitam se je li u svijetu više djece stradalo od svećenika ili od slušanja KISS-a…

Osim KISS-a, problematičan je i festival MP3 matrica, Ultra, koji je protukršćansko leglo razvrata i droge. Tu se slažem. Svatko tko je spreman platiti kartu i smještaj u Splitu da bi išao na ULTRU je očito opsjednut Sotonom i jedini lijek za to je lomača. Ja stvarno imam široke poglede, ali jednostavno ne vidim drugu opciju osim lomače. Negdje moram povući crtu.

A naravno da mladi na Ultri povlače više nego Tolušić iz EU fondova! Kako bi inače podnijeli taj elektronički smor od glazbe i cijenu pive od 48 kuna?! A ne, neće se nadrogirati kad skuži da mu treba 500 kuna za okrenut rundu!

Zanimljivo, iako je koncert duhovne glazbe u Maksimiru od prije nekoliko tjedana čista suprotnost Ultri, trebale bi mi jednake količine droge za podnijeti ijedno od tog dvoje.

7. Drama u Zari

Jedan od većih “hitova” na Facebooku je bio članak o influenceru koji se požalio na loš tretman u Zari jer mu zaštitari nisu dali da igdje isproba nekoliko komada ženske odjeće. Na kraju mu je voditeljica dala da isproba u ženskim kabinama. Njegov prilično dramatičan komentar na sve to je bio:

“Ovu moju neugodnu situaciju ne želim ni najgorem neprijatelju.”

To je fraza koja se inače koristi za puno teža iskustva od ovog, ali ok. Svatko ima svoju definiciju “groznog iskustva”.

Za početak, kao tradicionalni i toksični alfa mužjak moram reći da Zara ima muški odjel isto kao što i Vice Mihanović ima doktorat. Mislim, ima ga. Ali ima li ga stvarno? Jedan jedini put sam ušao na muški odjel Zare i vidio samo cvjetne uzorke, majice rađene za Medvjediće dobra srca, V-izreze, traperice koje izgledaju kao tajice i slično. Počeo sam hiperventilirati i jedva izvukao živu glavu. Ovakvo iskustvo ne bih poželio ni najgorem neprijatelju.

Osobno mi se fućka tko što nosi i idu mi na živce svi ljudi kojima je strašan emocionalan teret to što neki frajer nosi žensku odjeću. Sve kao okorjeli muškarci, a dobiju slom živaca zbog toga što netko nosi…

Da, kad vidim nekakav ekstravagantan outfit, i ja ću vjerojatno instinktivno pomisliti:

“Jebote, koji je ovo kurac?”

Ali realno, zaboli me. Osim toga, takvi frajeri će to isto pomisliti i za mene kad me vide jer moj modni izričaj šalje poruku:

“Gle, ne da mi se.”

I to je ok jer najčešće te misli ne možemo kontrolirati. Jebiga, kad vidim frajera u rozoj trenirci sa šljokicama, automatski će mi se u glavi stvarati komentari na to. Ali nemam nikakvu potrebu dobacivati mu ili upirati prstom niti mislim da ga treba na Goli otok.

I definitivno ne želim da nas zbog toga pogodi meteor, da Putin baci bombu ili da nikad nisam naučio čitati, što su obično strahovito neinteligentni i naporni komentari ispod članaka s takvom tematikom. Ja bih volio da takvi nikad nisu naučili pisati, ali jebiga, moram se nekako nositi s time.

Bitno je kakva si osoba, kako komuniciraš s ljudima oko sebe i da voliš “Love, Actually”. I da nisi neoliberalno-kapitalistički sotonist koji mrzi Hrvatsku. Sve drugo je nebitno. Još jedno 30 stvari je bitno, ali shvaćate što mislim.

1 Comment

 1. Morning Prayer 13.8.22, Jeremy Taylor, Bishop & Theologian, 1667
  17h sedan

  Delilah said to Samson, “Please tell me what makes your strength so great, and how you could be bound, so that one could subdue you.”

  Iranian-born novelist Salman Rushdie was stabbed Friday morning during a speaking engagement at Chautauqua, New York and was airlifted to a hospital, authorities said. The alleged assailant was subdued by police at the scene. Successive ayatollahs in Iran have maintained a fatwa against the author since his novel “Satanic Verses” was published in 1988. Friday’s attack happened just a few days after an Iranian plot to assassinate former U.S. National Security Adviser John Bolton was foiled. Rushdie is now a U.S. citizen. (Grant Pollard/Invision/AP, 2017)

  The hour is coming, and now is, when the true worshipers will worship the Father in spirit and truth, for such the Father seeks to worship him. John 4:23 INVITATORY AND PSALTER Lord, open our lips. And our mouth shall proclaim your praise. Glory to the Father, and to the Son, and to the Holy Spirit: as it was in the beginning, is now, and will be for ever. Amen. Alleluia. Psalm 95:1-7 Come, let us sing to the Lord; let us shout for joy to the Rock of our salvation. Let us come before God’s presence with thanksgiving; and raise to the Lord a shout with psalms. For you are a great God; you are great above all gods. In your hand are the caverns of the earth; and the heights of the hills are yours also. The sea is yours, for you made it, and your hands have molded the dry land. Come, let us bow down and bend the knee, and kneel before the Lord our Maker. For you are our God, and we are the people of your pasture, and the sheep of your hand. Oh, that today we would hearken to your voice! Psalm 107:33-43 33 The LORD changed rivers into deserts, * and water-springs into thirsty ground, 34 A fruitful land into salt flats, * because of the wickedness of those who dwell there. 35 God changed deserts into pools of water * and dry land into water-springs. 36 God settled the hungry there, * and they founded a city to dwell in. 37 They sowed fields, and planted vineyards, * and brought in a fruitful harvest. 38 God blessed them, so that they increased greatly; * God did not let their herds decrease. 39 Yet when they were diminished and brought low, * through stress of adversity and sorrow, 40 (God pours contempt on nobles * and makes them wander in trackless wastes) 41 God lifted up the poor out of misery * and multiplied their families like flocks of sheep. 42 The upright will see this and rejoice, * but all wickedness will shut its mouth. 43 Whoever is wise will ponder these things, * and consider well the mercies of the LORD. Psalm 108:1-6 1 My heart is firmly fixed, O God, my heart is fixed; * I will sing and make melody. 2 Wake up, my spirit; awake, lute and harp; * I myself will waken the dawn. 3 I will confess you among the peoples, O LORD; * I will sing praises to you among the nations. 4 For your loving-kindness is greater than the heavens, * and your faithfulness reaches to the clouds. 5 Exalt yourself above the heavens, O God, * and your glory over all the earth. 6 So that those who are dear to you may be delivered, * save with your right hand and answer me. Glory to the Father, and to the Son, and to the Holy Spirit: * as it was in the beginning, is now, and will be for ever. Amen.

  Samson carries off the gate at Gaza. (Emmaus Road Ministries)

  THE LESSONS Judges 16:1-14 (NRSV) Once Samson went to Gaza, where he saw a prostitute and went in to her. The Gazites were told, “Samson has come here.” So they circled around and lay in wait for him all night at the city gate. They kept quiet all night, thinking, “Let us wait until the light of the morning; then we will kill him.” But Samson lay only until midnight. Then at midnight he rose up, took hold of the doors of the city gate and the two posts, pulled them up, bar and all, put them on his shoulders, and carried them to the top of the hill that is in front of Hebron. After this he fell in love with a woman in the valley of Sorek, whose name was Delilah. The lords of the Philistines came to her and said to her, “Coax him, and find out what makes his strength so great, and how we may overpower him, so that we may bind him in order to subdue him; and we will each give you eleven hundred pieces of silver.” So Delilah said to Samson, “Please tell me what makes your strength so great, and how you could be bound, so that one could subdue you.” Samson said to her, “If they bind me with seven fresh bowstrings that are not dried out, then I shall become weak, and be like anyone else.” Then the lords of the Philistines brought her seven fresh bowstrings that had not dried out, and she bound him with them. While men were lying in wait in an inner chamber, she said to him, “The Philistines are upon you, Samson!” But he snapped the bowstrings, as a strand of fiber snaps when it touches the fire. So the secret of his strength was not known. Then Delilah said to Samson, “You have mocked me and told me lies; please tell me how you could be bound.” He said to her, “If they bind me with new ropes that have not been used, then I shall become weak, and be like anyone else.” So Delilah took new ropes and bound him with them, and said to him, “The Philistines are upon you, Samson!” (The men lying in wait were in an inner chamber.) But he snapped the ropes off his arms like a thread. Then Delilah said to Samson, “Until now you have mocked me and told me lies; tell me how you could be bound.” He said to her, “If you weave the seven locks of my head with the web and make it tight with the pin, then I shall become weak, and be like anyone else.” So while he slept, Delilah took the seven locks of his head and wove them into the web, and made them tight with the pin. Then she said to him, “The Philistines are upon you, Samson!” But he awoke from his sleep, and pulled away the pin, the loom, and the web. Canticle: A Song of Creation Song of the Three Young Men, 35-65 Invocation Glorify the Lord, all you works of the Lord, * sing praise and give honor for ever. In the high vault of heaven, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. I The Cosmic Order Glorify the Lord, you angels and all powers of the Lord, * O heavens and all waters above the heavens. Sun and moon and stars of the sky, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, every shower of rain and fall of dew, * all winds and fire and heat. Winter and Summer, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O chill and cold, * drops of dew and flakes of snow. Frost and cold, ice and sleet, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O nights and days, * O shining light and enfolding dark. Storm clouds and thunderbolts, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever.II The Earth and its Creatures Let the earth glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O mountains and hills, and all that grows upon the earth, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O springs of water, seas, and streams, * O whales and all that move in the waters. All birds of the air, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O beasts of the wild, * and all you flocks and herds. O men and women everywhere, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. III The People of God Let the people of God glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O priests and servants of the Lord, * sing praise and give honor for ever. Glorify the Lord, O spirits and souls of the righteous, * sing praise and give honor for ever. You that are holy and humble of heart, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever. Doxology Let us glorify the Lord: Father, Son, and Holy Spirit; * sing praise and give honor for ever. In the high vault of heaven, glorify the Lord, * sing praise and give honor for ever.

  Stephen, the first Deacon and first Martyr in Christendom. The apostles’ laying of hands on Stephen and his brothers became the outward and visible sign of the sacrament of ordination. The saint is sometimes depicted as an older man of Peter’s age, but Stephen’s innocence and sanctity lend themselves to images of his youth. (artist unknown)

  Acts 7:30-43 (NRSV) Stephen said, “Now when forty years had passed, an angel appeared to him in the wilderness of Mount Sinai, in the flame of a burning bush. When Moses saw it, he was amazed at the sight; and as he approached to look, there came the voice of the Lord: ‘I am the God of your ancestors, the God of Abraham, Isaac, and Jacob.’ Moses began to tremble and did not dare to look. Then the Lord said to him, ‘Take off the sandals from your feet, for the place where you are standing is holy ground. I have surely seen the mistreatment of my people who are in Egypt and have heard their groaning, and I have come down to rescue them. Come now, I will send you to Egypt.’ “It was this Moses whom they rejected when they said, ‘Who made you a ruler and a judge?’ and whom God now sent as both ruler and liberator through the angel who appeared to him in the bush. He led them out, having performed wonders and signs in Egypt, at the Red Sea, and in the wilderness for forty years. This is the Moses who said to the Israelites, ‘God will raise up a prophet for you from your own people as he raised me up.’ He is the one who was in the congregation in the wilderness with the angel who spoke to him at Mount Sinai, and with our ancestors; and he received living oracles to give to us. Our ancestors were unwilling to obey him; instead, they pushed him aside, and in their hearts they turned back to Egypt, saying to Aaron, ‘Make gods for us who will lead the way for us; as for this Moses who led us out from the land of Egypt, we do not know what has happened to him.’ At that time they made a calf, offered a sacrifice to the idol, and reveled in the works of their hands. “But God turned away from them and handed them over to worship the host of heaven, as it is written in the book of the prophets: ‘Did you offer to me slain victims and sacrifices forty years in the wilderness, O house of Israel? No; you took along the tent of Moloch, and the star of your god Rephan, the images that you made to worship; so I will remove you beyond Babylon.’” Canticle: Song of the Redeemed Revelation 15:3-4 O ruler of the universe, Lord God, great deeds are they that you have done, * surpassing human understanding. Your ways are ways of righteousness and truth, * O King of all the ages. Who can fail to do you homage, Lord and sing the praises of your Name? * for you only are the Holy One. All nations will draw near and fall down before you * because your just and holy works have been revealed. Glory to the Father, and to the Son, and to the Holy Spirit: * as it was in the beginning, is now, and will be for ever. Amen.

  Artus Wolfort, c. 1620: Jesus at the Pool of Bethsaida. Christ’s healing of a disabled man (“Take up your mat and walk”) prompted criticism from religious authorities and provides the context for his reply in this lesson. (Art Gallery of Ontario, Toronto)

  John 5:1-18 (NRSV) After this there was a festival of the Jews, and Jesus went up to Jerusalem. Now in Jerusalem by the Sheep Gate there is a pool, called in Hebrew Beth-zatha, which has five porticoes. In these lay many invalids—blind, lame, and paralyzed. One man was there who had been ill for thirty-eight years. When Jesus saw him lying there and knew that he had been there a long time, he said to him, “Do you want to be made well?” The sick man answered him, “Sir, I have no one to put me into the pool when the water is stirred up; and while I am making my way, someone else steps down ahead of me.” Jesus said to him, “Stand up, take your mat and walk.” At once the man was made well, and he took up his mat and began to walk. Now that day was a sabbath. So the Jews said to the man who had been cured, “It is the sabbath; it is not lawful for you to carry your mat.” But he answered them, “The man who made me well said to me, ‘Take up your mat and walk.’” They asked him, “Who is the man who said to you, ‘Take it up and walk’?” Now the man who had been healed did not know who it was, for Jesus had disappeared in the crowd that was there. Later Jesus found him in the temple and said to him, “See, you have been made well! Do not sin any more, so that nothing worse happens to you.” The man went away and told the Jews that it was Jesus who had made him well. Therefore the Jews started persecuting Jesus, because he was doing such things on the sabbath. But Jesus answered them, “My Father is still working, and I also am working.” For this reason the Jews were seeking all the more to kill him, because he was not only breaking the sabbath, but was also calling God his own Father, thereby making himself equal to God. THE APOSTLES’ CREED I believe in God, the Father almighty, creator of heaven and earth. I believe in Jesus Christ, God’s only son, our Lord, who was conceived by the power of the Holy Spirit, born of the Virgin Mary, suffered under Pontius Pilate, was crucified, died, and was buried; he descended to the dead. On the third day he rose again; he ascended into heaven, he is seated at the right hand of the Father, and he will come again to judge the living and the dead. I believe in the Holy Spirit, the holy catholic Church, the communion of saints, the forgiveness of sins, the resurrection of the body, and the life everlasting. Amen. THE PRAYERS Our Father in heaven, hallowed be your Name, your kingdom come, your will be done, on earth as in heaven. Give us today our daily bread. Forgive us our sins, as we forgive those who sin against us. Save us from the time of trial, and deliver us from evil. For the kingdom, the power, and the glory are yours, now and for ever. Amen. V. Save your people, Lord, and bless your inheritance; R. Govern and uphold them, now and always. V. Day by day we bless you; R. We praise your Name for ever. V. Lord, keep us from all sin today; R. Have mercy on us, Lord, have mercy. V. Lord, show us your love and mercy; R. For we put our trust in you. V. In you, Lord, is our hope; R. And we shall never hope in vain.

  The fortunes of Jeremy Taylor rose and fell and rose again along with those of his patron Archbishop Laud (who was eventually beheaded) during the English Civil War and the Restoration. He was the author of “Holy Living” and “Holy Dying” (1651) and an advocate of religious toleration, in an era when there wasn’t much. John Wesley was a big fan of Taylor’s writing.

  Collect of the Day: Jeremy Taylor, Bishop and Theologian, 1667 O God, whose days are without end, and whose mercies cannot be numbered: Make us, like your servant Jeremy Taylor, deeply aware of the shortness and uncertainty of human life; and let your Holy Spirit lead us in holiness and righteousness all our days; through Jesus Christ our Lord, who lives and reigns with you and the Holy Spirit, one God, now and for ever. Amen. A Collect for Saturdays Almighty God, who after the creation of the world rested from all your works and sanctified a day of rest for all your creatures: Grant that we, putting away all earthly anxieties, may be duly prepared for the service of your sanctuary, and that our rest here upon earth may be a preparation for the eternal rest promised to your people in heaven; through Jesus Christ our Lord. Amen. For the Care of Children Almighty God, heavenly Father, you have blessed us with the joy and care of children: Give us calm strength and patient wisdom as we bring them up, that we may teach them to love whatever is just and true and good, following the example of our Savior Jesus Christ. Amen. Saturday Morning Prayer List For Those Seeking God’s Will Tom W. Elizabeth Christine Jodi Shirley Diocesan Commissions on Ministry For Religious Orders St. Joseph’s Monastery, Mississippi St. Mark’s Abbey, Australia and for Orders in other Communions and Churches Please add your own prayers here. For Mission Lord Jesus Christ, you stretched out your arms of love on the hard wood of the cross that everyone might come within the reach of your saving embrace: So clothe us in your Spirit that we, reaching forth our hands in love, may bring those who do not know you to the knowledge and love of you; for the honor of your Name. Amen. Let us bless the Lord. Thanks be to God. The grace of our Lord Jesus Christ, and the love of God, and the fellowship of the Holy Spirit, be with us all evermore. Amen. 2 Corinthians 13:14++ VIDEO: O God, our help in ages past (#680, St. Anne, attr. William Croft, arr. John Rutter; Isaac Watts, para. Ps. 90:1-5) – First-Plymouth Church, Lincoln, Nebraska, 2019https://www.youtube.com/embed/wNS-ZSUmCb8?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=en&autohide=2&wmode=transparent

  Påven Benedictus XVI Gud älskar oss. Detta är den stora sanningen i vårt liv; det är det som gör allt annat meningsfullt. Vi är inte en produkt av blind slump eller absurditet; istället har vårt liv sitt ursprung som en del av en kärleksfull gudsplan. – Benedictus XVI Vår Fru av God Framgång, i Quito, Ecuador – Michael Journal http://www.michaeljournal.org/articles/roman-catholic-church/item/our-lady-of-good-success-in-quito-ecuador Öppna fre 20:19 Du har skickat shooting stars Croatian Öppna 15:35 Du har skickat DEVETNICA GOSPI SINJSKOJ – OSMI DAN Pripravna molitva Čudotvorna Gospe Sinjska, puni pouzdanja u Tvoju majčinsku ljubav želimo pobožno obaviti ovu devetnicu. Svojim molitvama iskazujemo čast i zahvalnost Tebi na slavu Bogu. Utječemo Ti se za zagovor i nebesku pomoć u svojim nevoljama. Tvoju milost nismo zavrijedili zbog svojih grijeha, ali Tvoja nas majčinska dobrota potiče na kajanje i učvršćuje vjeru da nam Tvoj božanski Sin i Otac Nebeski oprašta naše grijehe i da nas prima kao svoju ljubljenu djecu. Ti nam, moćna Kraljice neba i zemlje, isprosi od Boga zaštitu od zla i svih životnih nezgoda. Daj da ustrajemo u vjeri i dobrim djelima. U današnjoj Ti pobožnosti iznosimo svoju posebnu nakanu (neka svatko prikaže osobnu nakanu). Ako je volja Božja, usliši nas, Majko od milosti! Zahvaljivat ćemo Ti do kraja svoga života, častiti Tvoju svetu Sliku i Tvoje sveto ime na slavu Presvetoga Trojstva, Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. 3 Zdravomarije Molitva Milosrdna Gospe Sinjska, prvi štovatelji Tvoje svete Slike nazivali su te Majkom od milosti. To Ti ime priliči jer nema ni jedne naše nevolje koju Ti ne razumiješ, koju ne dijeliš s nama i u kojoj nam ne bi pomogla. Kad je dušmanin nasrtao na nas, Ti si ga odbijala. Kad je kuga harala, Ti si je skončavala. Kad bi zavladala suša, nebo bi po Tvom zagovoru otvorilo kišne brane. Kad bi potres potresao zemlju, domove i ljude, Ti si bila jamstvo mira i obnove. Kad nemirna obitelj Tebi otvori vrata, Ti ulaziš s mirom svoga Božanskoga Sina. Kad obuzme tuga, utjehu u Tebi nalazimo. Kad poteku suze, Ti ih brišeš. Kad zavlada malodušnost među Tvojom djecom, Ti ih ohrabruješ. Kad nam sljepilo obuzem oči ili dušu, Ti skidaš mračne mrene. Kad ogluše naše uši ili srce, Ti ih otvaraš kako bismo čuli ljekovitost Isusovih riječi. Kad posrnemo na životnoj stazi, Ti nas podižeš. Kad nam tijelo život shrva, Ti ga duhovnom hranom krijepiš. Po Tvomu zagovoru iscjeljuju naše rane i na tijelu i na duši. Ti nas izbavljaš od smrtne opasnosti u ratu i miru, na kopnu, moru i u zraku. Svi smo ovdje sa svojim različitim potrebama i nevoljama. O pomozi nam, milosrdna Pomoćnice naša. Amen. 3 Zdravomarije i 1 Slava Ocu… Moli za nas, Čudotvorna Gospe Sinjska! Da dostojni postanemo obećanja Kristovih. Pomolimo se! Bože, koji si po čudotvornoj Slici svoje Majke u Sinju pokazao spasiteljsku snagu svoje ljubavi, učini nas dostojnima da Nju, svoju Nebesku Majku, iskreno ljubimo i po Njezinu zagovoru k Tebi jednom dođemo, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen. Svrni svete oči blage, sa oltara Majko svog. Iz Te Tvoje slike drage, koju slavom resi Bog. Gospe Sinjska, moćna Djevo, usliši nam molbe glas. Pred Tobom nas smjernih evo, o pogledaj, Majko, nas. Kad nas tište jadi, boli i kad grijeha prijeti noć. Tvojemu se Sinu moli, s Njim nam dođi upomoć. Gospe Sinjska, moćna Djevo, usliši nam molbe glas. Pred Tobom nas smjernih evo, o pogledaj, Majko, nas. A nadasve onog dana, kada žiću stigne kraj. Štiti nas iz rajskog stana, k Tebi doći Ti nam daj. Gospe Sinjska, moćna Djevo, usliši nam molbe glas. Pred Tobom nas smjernih evo, o pogledaj, Majko, nas. Suzana Monika AMEN Župa svetog Marka ev. Makarska 13 augusti 2021 · [SVETA FILOMENA] Današnja svetica, djevica i mučenica, pomalo je zaboravljena u našoj Makarskoj. Postoje spisi, ali i naši stari svjedoče o tome kako se je u Makarskoj štovala sveta Filomena. O tome svjedoči i slika svetice koja se čuva u sakristiji, a ujedno i riznici naše katedrale. Postoji spis iz 19. stoljeća u kojem piše da je Grgo Grgasović, pobožni Makaranac, tražio da slika svete Filomene bude stavljena na jedan od pokrajnih oltara te na taj način bude štovana. Sveta se je Filomena, svetica iz 3. stoljeća, zavjetovala Kristu da će živjeti djevičanskim životom. Jednom je prigodom na nju oko ”bacio” Dioklecijan i želio ju je uzeti za svoju ženu, a ona je to uporno odbijala. Budući da je odbijala poslušnost caru, stavljena je u tamnicu gdje joj se je ukazala BD Marija i potakla je da izdrži sve poteškoće te obećala da će uživati raj. Nakon mjesec dana boravka u tamnici, sveta je Filomena u svojoj 13. godini umrla mučeničkom smrću. Zaštitnica je mladih, djece, dojenčadi i svećenika. Posebno ju je štovao sveti Župnik Arški. Pomolimo se danas ovoj svetici i predajmo joj našu Makarsku. Today we remember Saint Maximos the Confessor. The divine Maximus, who was from Constantinople, sprang from an illustrious family. He was a lover of wisdom and an eminent theologian. At first, he was the chief private secretary of the Emperor Heraclius and his grandson Constans. When the Monothelite heresy became predominant in the royal court, out of hatred for this error the Saint departed for the Monastery at Chrysopolis (Scutari), of which he later became the abbot. When Constans tried to constrain him either to accept the Monothelite teaching, or to stop speaking and writing against it – neither of which the Saint accepted to do – his tongue was uprooted and his right hand was cut off, and he was sent into exile where he reposed in 662. Öppna Du har skickat Franz von Sales – Lyssna istället för Cancel Culture För en öppen diskurs – Franz von Sales är så aktuell Hem / Nyheter Regensburg, Tyskland, 2022-augusti-12 Tonen i media är ofta grov, lurig och aggressiv. Istället för att närma sig varandra, kommunicera med varandra, styr fördomar som verkar vara huggna i sten. Det finns ett hagel av fientlighet och provokationer. Journalisternas skyddshelgon, Franz von Sales, hade sänt ett helt annat budskap för många hundra år sedan, som inte på något sätt har gått ur modet idag. Ur modern synvinkel kan Franz von Sales (1567-1622) beskrivas som en bästsäljande författare, som med sina tretusen predikningar och över 20 000 brev arbetade outtröttligt för tro och livsrådgivning. Till denna dag rankas mannen som placerade trons glädje i centrum för sitt tänkande fortfarande 10: e i kristen världslitteratur med sin ”Guide till det fromma livet” (”Philothea”). Prinsbiskopen av Genève, vördad som helgon i den katolska kyrkan och baserad i Annecy, kyrkans grundare, mystiker och doktor, var inte bara en person med en nästan ojämn produktion, utan också en som kämpade länge med tro, som kämpade med den kalvinistiska läran om predestination och personligen trodde sig fördömd av Gud. Men tvivlet och grälen följdes av frälsning i uppdrag till Gud. Från och med då bars han av övertygelsen att vad Gud än avsåg för honom skulle vara bra eftersom Gud är kärlek. Och det var denna trosbaserade bild av Gud och människan såväl som hennes optimism som formade hennes liv. Som skyddshelgon för författare och journalister å ena sidan och döva å andra sidan var detta vad försäljning i persona stod för, vars litteratur handlade om andligt ackompanjemang och samtidigt om uppvaktning, vilket innebär ren glädje i ett liv i Guds närhet. Denna glada kärlek till Gud manifesteras i bekräftelsen av livets verklighet och i den fullhet som Gud ger även bortom döden. Enligt Första Moseboken 1:11, i ödmjukhet, mildhet och optimism, bör alla bokstavligen lägga frukterna av sitt arbete till Guds tjänst, för gud vill ha alla frukter, var och en på sitt eget sätt. ”Ha glädje i ditt hjärta, för Gud ser på dig i kärlek.” Istället för kommunikativ diskurs regerar ofta cancel culture Dygderna mildhet och munterhet, som ”herrarna” bland de heliga också hade i åtanke för journalistisk diskurs, har gått ur modet. Istället för kommunikativt samarbete, cancel culture och hörselnedsättning råder ofta även dövhet mot oliktänkande nuförtiden. Åsiktsmångfalden tycks ha försvunnit och fördomar har tagit plats för diskurskultur, öppen åsiktsbildning och tolerans, där det bättre argumentet inte längre gäller utan bokstavligen kommuniceras med hammaren. Dagens nya döva är mer än de i den antika världen som en gång stigmatiserades av Aristoteles och som dödades i Sparta eftersom de inte kunde delta i logoerna som kulturellt analfabeter och mållösa varelser. Den nya dövheten, å andra sidan, manifesterar sig idag som icke-lyssnande och är därmed ett tecken på en mediepolarisering som bara känner till ytterligheter, inga nyanser, inget grått som färgen på den hälsosamma blandningen, som Peter Sloterdijk nyligen formulerade, utan bara positionerar sig i antingen-eller och som en svartvit klassificering i skyttegravskriget. Dagens kampanjjournalistik, som handlar allt mindre om innehåll men om instrumentalisering av den egna världsbilden, är ljusår från försäljningsmaximen ”Clear in the matter – but friendly in style”. Denna klick- och hastighetsjournalistik handlar inte om sanningen, utan om ett blint uppmärksamhetsgrepp som instrumentaliserar information bara som ett medel till slutet av en överfylld turbomaskin. Det som faller bort är argumentationsbalansen. Hör med hjärtat igen Johannes von Guttenberg hade revolutionerat världen med uppfinningen av tryckpressen och tryckpressen, och Sales hade skapat ett instrument med hjälp av broschyren jämförbart med moderna sociala medier. Men i motsats till modern kommunikation, som då verkligen tänder turbon när det gäller fientlighet och agitation, förlitade sig Sales i sin kommunikationsstrategi på kärlek till sin granne, som mycket konkret består i den grundläggande acceptansen av den andra personen som en person. Även här förblir hans bild av människan grunden för erkännande och tolerans av andra varelser som personer älskade av Gud. Det är denna hänvisning till Gud som inte bara leder till att respektera den andra i hans åsikt och tro på hans goda egenskaper, men genom den levda inställningen av kärlek upptäcks och antänds också kärlekens värde i den andra personen. För ”mediebiskopen” blev hjärtat därmed centrum för andlighet och mänsklig själ. ”Den som har vunnit en persons hjärta har vunnit hela personen.” Precis som kung Salomo en gång gjorde i Gamla testamentet vill Sales ha ett ”lyssnande hjärta”, med tanke på media och de som faktiskt är döva. ”Så se till att du lyssnar ordentligt” Att lyssna med hjärtat – det är denna kärleksfulla instruktion som Franz von Sales skickar oss in i vår tid som en kommunikationsambassadör för det förflutna. För bara han kan höra evangeliets goda nyheter med sitt hjärta om han förblir kapabel att lyssna på sina medmänniskor. ”Så se till att du lyssnar rätt!”, så den ganska moderna rekommendationen. Redan 1877 hade italienska journalister vänt sig till påven med begäran om att göra Franz von Sales till skyddshelgon för journalister, publicister och författare. I samband med 300-årsdagen av den heliga doktorns död i kyrkan uppfyllde påven Pius XI denna önskan i encyklikan ”Rerum omnium”. Text: Stefan Groß Foto: ©Andrey Popov-stock.adobe.com
  Dela det här:
  Blogga det härTwitterFacebook

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s