NA NORIJADI KLINCI RADE NORE STVARI

Norijada je sinonim za “ludovanje”. Dan kad se mulci vesele i luduju jer više ne moraju slušati jebeni likovni koji će im kao možda jednog dana trebati, iako je od 1. osnovne bilo jasno da sam antitalent za crtanje i sve vezano za likovnu umjetnost i da nikad neću raditi nešto povezano s tim! Dvanaest godina likovnog sam slušao! Koji kurac?! No dobro. Nisam ogorčen.

Za vrijeme norijade si klinci maksimalno daju oduška, ponekad i previše, i iskazuju određeni bunt dok ih mi nešto iskusniji promatramo i mislimo si:

“Jooooj, mislite da znate nekaj o životu, a ni ne znate kaj vas čeka.” Mrzim kad mi to netko govori.

Taj mladenački bunt se manifestira na razne načine. Mahnito oblokavanje, skakanje u fontane, provokativni natpisi na majicama, urlanje, uništavanje javne imovine i naravno, neizostavno izvikivanje “Za dom spremni” i dizanje desne ruke. Drugim riječima, većina maturanata tijekom norijade su idioti.

Neki rijetki dragulji plešu quadrillu i skupljaju hranu za siromašne. Ali k’o jebe te luzere. Današnja tema su kul klinci koji se ne boje reći za što su sve spremni, iako su, realno, spremni za jako malo toga.

Moja norijada je bila 2004. godine. To je godina kad su se mnogi današnji maturanti tek rodili. Wow, ovo je brzo postalo ful depresivno.

Nijednom razredu u mojoj 18. gimnaziji nije na kraj pameti bilo da radi nešto povezano s NDH. Ne zato što smo smatrali da bi to bilo problematično, nego nam doslovno nije palo na pamet. Nikog od mojih vršnjaka nije bilo briga ni za NDH ni za Titu. To je bio naš dan za divljanje. Naša proslava završetka likovnog. Kakvi mrtvi partizani i ustaše?

Ne sjećam se ni da sam kod drugih škola primijetio takve motive tijekom norijade. Doduše, bio sam solidno zraketiran pa to uzmite s rezervom.

Možda je to zato što se tada nije TOLIKO pričalo o NDH niti se itko bavio pozdravom “Za dom spremni”. Sad se i političari i portali i mladi i stari svako malo bave s tom temom pa me ne čudi da su neki klinci odlučili to ukomponirati u svoju norijadu. Svojevrsni “Fuck the system!” i pokazivanje srednjeg prsta vlastima. Možda jesu idioti, ali jako dobro znaju što će podići prašinu. A ništa na naslovnice ne dođe brže od “ZDS” i nacističkog pozdrava. Ništa.

Najdalje su u tome otišli maturanti iz Slavonskog Broda koji su imali natpis “Za norijadu spremni” i koji su svojim majicama i hlačama neodoljivo podsjećali na simpatizere NDH. Većina njih je na slici pozirala i sa ispruženom desnom rukom. Neki su imali i obje ispružene ruke. Dvostruki neonacisti. I još ima i sendvič u ruci. Odvratno. Iste sekunde kad su se slikali, u Zagrebu, stotinama kilometara dalje, Hasanbegović je počeo nekontrolirano jecati od sreće, a da nije bio ni svjestan zašto.

Ono što mi je tu najviše upalo u oči je da razrednica tih klinaca nije bila sposobna predvidjeti da će ta slika izazvati shitshow i da će je mediji razapeti i prekopati joj sve što je ikad objavila. Slika na kojoj cijeli razred izgleda kao Pavelićeva mladež? Moraš biti jebeno naivan da ne predvidiš kako će se razvijati stvari nakon što se ta slika pojavi na društvenim mrežama.

A ona očito misli da smo i mi naivni jer je to podizanje ruku opravdavala s:

“Fotograf ih je pitao koliko su sretni i oni su mu pokazali rukom.”

Da su bar imali neku drugu opciju da mu odgovore koliko su sretni. Recimo, riječi. Ne znam je l’ vas itko ikad pitao jeste li sretni (nadam se da je), ali mene su više puta pitali, i to ne samo psiholozi nego i laici. Točno nula puta sam pomislio da bih im mogao odgovoriti s podizanjem desne ruke. Pa nismo u nijemom filmu. Dobro da nije rekla da su mjerili koliko je kukuruz narastao. Gospođo, nemojte nas vrijeđati.

Kad bih se koristio “argumentom” homofoba:

Jebe mi se je l’ svršava na NDH i dobije nalet endorfina svaki put kad izgovori “Za dom spremni”, ali neka to radi u svoja četiri zida.

Srećom pa se ne želim koristiti takvim argumentima.

Što se tiče klinaca, moje mišljenje je da veliku većinu njih nije briga za NDH ni za stari hrvatski pozdrav niti su neonacisti. Bilo bi zanimljivo vidjeti njihovu motivaciju za takvu sliku i takav outfit i kako je došlo do toga. Jer ponavljam, moja generacija se toga nikad ne bi sjetila pa me stvarno zanima taj misaoni proces. Vjerujem da će ti klinci odrasti u normalne ljude (što god to značilo) koji će se na svakoj godišnjici mature prisjećati kako su bili bedasti i 2022. završili na svim portalima.

Osim ove jedne jedine cure koja je držala tri prsta! Mooooolim?! U lijepoj našoj Hrvatskoj?! Skandalozno! Zajebavam se. Ona je vjerojatno pokazivala koliko je bila sretna na ljestvici od 0 do 3. Ili je možda to bilo iskazivanje bunta protiv iskazivanja bunta njenih kolega iz razreda…

1 Comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s