Kolebanje pijuna

šah, šahovske figure

Neka nevidljiva sila me izvukla iz mraka. Činilo se kao da sam cijelu vječnost bio u tom mraku, iako se sada više ničega ne sjećam.

Samo znam da sam sada među bićima koji izgledaju isto kao i ja. Iza nas su nekakvi gorostasi. U usporedbi s njima, mi sprijeda izgledamo malo i nemoćno.

Od nas osmorice slabašnih, ja sam došao posljednji. Činilo se kao da svi ostali već znaju zašto su ovdje i tko su ovi gorostasi iza nas. Ja nisam znao ni tko sam ja. Trknuo sam biće desno od sebe.

– Bok. Ovo će ti možda zvučati čudno, ali…tko sam ja? Tko si ti? Tko su sva ova bića?
– Nije bitno tko je itko od nas.
– Kako to misliš nije bitno tko je itko od nas? Pa to je jedino što je bitno!
– Pijun.
– Što pijun?
– To je ono što si ti. Pijun. Isto kao i ja, isto kao i ostala šestorica koji stoje u prednjem redu s nama.
– A kako se zovem? Imamo li mi uopće ime?
– Tehnički, mi smo zapravo “pješaci”, ali ovi iza nam se obraćaju s “pijun” pa se onda i mi međusobno zovemo “pijun”.
– Sva osmorica se zovemo isto?
– Hahaha, ne, to bi bilo glupo i nimalo kreativno. Zovemo se Pijun 1, Pijun 2, i tako sve do Pijun 8. Ti si Pijun 5. Ja sam Pijun 4.

– Da, to stvarno je kreativno. Znači, sve što znamo jedni o drugima je to da smo svi pijuni, da se svi zovemo Pijun, i da smo identični izvana? A što je s onim iznutra? Je l’ nekoga briga za to? Pa ja sam biće za sebe! Imam svoju osobnost! Imam svoje snove i nade! Ne prihvaćam ime “Pijun 5”. Ne odražava moju nestašnu prirodu i želju za otkrivanjem. Je l’ se mogu zvati Štefek?

– Gle, stari, možeš se zvati i Matilda što se mene tiče. Nisam ti ja gazda.
– Ne, ne, Štefek je u redu. Da ja tebe zovem Alojz? Izgledaš mi kao Alojz.
– Zovi me Pijun 4.
– Okej, nema frke. Nego, Alojz, koliko dugo vi ostali već stojite ovdje?
– Ne znam točno. Čini mi se kao da su prošle godine. Ja sam prvi pijun koji je ovdje došao.
– A zašto sam ja došao zadnji? I ne bih li ja po nekoj logici trebao biti Pijun 8 ako nas ima osam a ja sam došao zadnji?
– Brojevi označavaju našu poziciju, a ne redoslijed dolaska. Mislim da nema nekog posebnog redoslijeda. Jednostavno neki dođu prvi, a neki zadnji. Kao što će neki umrijeti prvi, a neki zadnji. Mi vjerojatno među prvima.
– Baš si mračan. Rekao si da mi ti nisi gazda. A tko je?

– Vidiš ovo dvoje iza nas? U sredini? To su ti kralj i kraljica. Koji se zovu Kralj i Kraljica. S obzirom na to da su najviši i da su se prvi pojavili ovdje, uzeli su si za pravo da zapovijedaju ostalima. Kako se netko od nas pojavio, oni su nam govorili gdje da se stanemo. A kako mi pijuni svima izgledamo identično, jednostavno su se svakom od nas počeli  obraćati s “pijun”.

– A da? Sebi su dali različita imena. Zašto oni nisu mogli biti Kralj 1 i Kralj 2 ili Kraljica 1 i Kraljica 2? Meni odavde izgledaju isto.
– Nisu skroz isti. Kralj je mrvicu viši i širi od Kraljice. A osim toga, Kralj je muško, a Kraljica žensko. Jednog dana će možda biti moguće da bude kombinacija kralj i kralj, ili kraljica i kraljica, ali ovo društvo još nije spremno za to.
– Dva kralja nisu prirodna!
– Začepi, Pijun 7! Nisi dio ovog razgovora.
– A je l’ se itko usprotivio Kralju i Kraljici? Mislim, zašto bi mi morali slušati njih? Po čemu su oni iznad nas?
– Po tome što su jači. Vidiš onu tamo nabildanu žensku? To ti je kula. Koja se zove Kula 1. Ima i Kula 2.
– Uh, ona izgleda kao da bi se mogla zvati Matilda. Ili Brunhilda. Definitivno nešto sa “ilda” na kraju. Izgleda tako moćno.
– Da, prvo smo svi mislili da su muškog roda. Čak im se i Kraljica prvo obraćala sa “Top”. Ali ispalo je da su kule, a ne topovi. Uglavnom, jednom su se pobunile protiv Kralja i Kraljice, ali su brzo odustale. Kraljica je jednostavno prejaka. Ona je najmoćnije biće ovdje i nitko joj to više ne osporava.
– A kralj?
– E, vidiš, to je zanimljivo. Kralj se cijelo vrijeme držao po strani. Kruže glasine da Kralj zapravo uopće nema moći i da bi bez Kraljice bio nitko i ništa. Vjerojatno je samo dobar strateg. Nitko ne zna sigurno.
– A tko su ovi ostali?
– Ova dva su ti konji. Iako oni tvrde da to nije politički korektno i da je ispravan naziv “skakač”. Ali svi im se obraćaju s Konj 1 i Konj 2. Ovi druga dva su ti lovci koji se zovu Lovci 1 i 2. Oni pak tvrde da su negdje čuli da ih Englezi zovu “bishop” pa sad hoće da im se mi obraćamo sa  “Biskup”. Ali Kraljica je to odbila uz obrazloženje da želi sekularni sistem u kojem su Crkva i država strogo odvojene. Što je pametno, jer poznajući lovce, vjerojatno bi uskoro zahtijevali da im se obraćamo s “Kardinal” i tvrdili da im netko s neba daje autoritet da budu iznad svih.

– A kakva je sva ta ekipa iza nas? Mislim, kakva im je osobnost?
– Jednom riječju: Pizdeki.
– A u više riječi?
– Naduti, pretenciozni pizdeki.
– Tako su loši?
– Da. Smatraju nas nižim bićima od sebe. Samo zato što mogu prijeći velike udaljenosti bez imalo muke i zato što su jači od nas. Lovci se stalno hvale da vrijede kao tri pijuna! Kraljica tvrdi da ona vrijedi kao deset pijuna! Deset!

Jednom sam čuo kralja i kraljicu kako razgovaraju međusobno. Kralj si je umislio da on vrijedi više nego svi mi zajedno! Čak je i kraljici rekao da, ako dođe do toga, mora dati život za njega jer je njegov život neprocjenjiv.

Pazi sad ovo: Kraljica mu nije proturječila! Ako treba, on će žrtvovati sve nas da spasi sebe. Pijune, konje, lovce, kule…sve! Znači, svi mi zajedno vrijedimo manje od njega! Pa kakav je to sistem u kojem netko vrijedi više od svih ostalih zajedno?  I zato sam, kako ti kažeš, mračan. Jer mi se sve čini da ćemo umrijeti među prvima.

– Ali, zašto bi itko trebao umrijeti?
– Ne znam zašto bi itko trebao, ali znam da mi budemo. Stojimo na bojnom polju. Tu smo zbog bitke koja će uskoro početi. A mi smo u prvom redu.
– Što?! Kakva bitka? S kim? Ne valjda s gorostasima iza nas?!
– Ma ne, oni su s nama. Vidiš da smo svi iste boje. Borimo se protiv crnih. Vidiš ih tamo, na drugom kraju bojnog polja?

S druge strane bojnog polja se jedva naziralo nešto. Jedna velika crna mrlja. Bili su tako daleko.

– Tko su oni?
– Nitko ne zna. Još nismo uspostavili komunikaciju jer su predaleko. Samo znamo da su crni.
– Pa tko kaže da treba doći do bitke? Možda su prijateljski nastrojeni. Mislim, svi smo mi krvavi ispod kože, ne?
– Oni možda jesu. Mi smo drveni ispod laka.
– Hm, da, vidiš… “Krvavi ispod kože” nema baš smisla. Nije mi jasno zašto uopće postoji ta izreka.
– A osim toga, mi smo bijeli a oni su crni.
– Da, Alojz, vidim to. Ali ne vidim kakve veze ima to što smo različite boje.
– Gle, da ti budem iskren, ni ja ne znam kakve veze ima to što su crni. Samo znam da je Kraljica rekla da su oni crni i da su protiv nas zato što smo mi bijeli. Meni je to dovoljno. Ako se sretnem s nekim od tih crnih, ubit ću ga. Jer će on inače ubiti mene.

– A što ako ja ne želim sudjelovati u tome? Meni ti crni nisu ništa napravili. Nisam ih još ni sreo. Ne znam točno ni što su oni. Stvarno mi je teško biti raspoložen za rat kad ne znam ni s kim se borim, ni zašto.
– E moj Štefek. Nisi ti tu da postavljaš takva pitanja. Ti si tu da izvršavaš ono što ti se kaže.
– Ali što ako budem slijepo slušao zapovijedi i onda zbog toga poginem? Ili nekome oduzmem život? Tebe to ne muči? Stvarno si se pomirio da si samo oružje kojim netko raspolaže kako mu se svidi? Ne želiš znati koja je tvoja svrha u životu?

– Štefek, pogledaj oko sebe. Gdje ti vidiš ikakvu svrhu? Sve oko nas je bojište. Pijun 1 i Pijun 8 javljaju da su na rubu polja i da s druge strane nema ništa. Samo bezdan. Lovci tvrde da je iza njih također bezdan. Dakle, svuda oko nas je bezdan. Nema ničega osim ovog bojišta. Što drugo da radimo nego da ratujemo? I s kim drugim nego s crnima?

– Ali…zar je smisao života to da se na kratko pojavimo i onda poginemo za nečije interese? Za koje ne znamo ni što su? U borbi s bićima o kojima također ništa ne znamo?

– Pa, da…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s